Czekolada to słodki smakołyk, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Jedni ją kochają, inni nawet nie patrzą w jej stronę, bojąc się, że skończy to się zjedzeniem całej tabliczki na raz. Czekolada to głównie kakao, cukier i kalorie (w uproszczeniu), ale w zależności od jej składu można wybrać mniej lub bardziej zdrowe pozycje. Podsumowanie [...]
Problemy określane mianem internalizacyjnych to trudności emocjonalne i behawioralne przejawiające się dominującym poczuciem dyskomfortu psychicznego i somatycznego. Do tego typu problemów zalicza się zaburzenia lękowe, zaburzenia nastroju, w tym objawy depresji, wycofanie z kontaktów społecznych oraz objawy somatyczne, które nie są związane ze [...]
Liczba osób z nadwagą, otyłością oraz zaburzeniami metabolicznymi, np. cukrzycą typu 2, rośnie we wszystkich grupach wiekowych, zatem regularnie przybywa publikacji naukowych z obserwacji oraz eksperymentów dotyczących skuteczności narzędzi terapeutycznych stosowanych w tych kierunkach. Źródła: Li, Guang et al. “The effects of probiotics [...]
Adaptogeny, zioła i ekstrakty roślinne, od wieków cenione ze względu na swoje dobroczynne właściwości, zyskują coraz większą popularność. W świecie pełnym ciągłego napięcia i wyzwań, ludzie coraz częściej zwracają się ku naturze, szukając sposobów na wzmocnienie swojego organizmu i poprawy samopoczucia. Wśród tych naturalnych źródeł harmonii i [...]
GABA należy do suplementów diety, po które sięgają zazwyczaj sportowcy, którym zależy na polepszeniu regeneracji, poprzez poprawę komfortu snu. Kwas gamma aminomasłowy należy więc do związków, które swoje zastosowanie znalazły w okresie przed snem, gdzie swoiste działanie wyciszające przekłada się na szybszy proces zasypiania, jak i głębokość snu, [...]
Przekorny tytuł artykułu odnosi się do ciekawego badania, w którym porównano efekt stosowania odżywki na bazie izolatu białek kurczaka i izolatu białka wołowego. Badanie wykonali amerykańscy naukowcy, a swoje spostrzeżenia opisali w Journal of Food Science & Nutrition. Podsumowanie Odżywka bazująca na białku z kurczaka wydaje się [...]
To pytanie powtarza się niezwykle często zwłaszcza w sezonie grypowym. Warto wiedzieć, że przeciętna osoba powyżej 18. roku życia zapadnie na przeziębienie średnio 2-4 razy w ciągu roku. Faktycznie najczęściej dzieje się to w sezonie jesienno-zimowym. Podsumowanie Postępowanie w przypadku przeziębienia i grypy jest również nieco zbliżone. W [...]
Surowce zielarskie często stanowią ważne wsparcie w terapii niektórych chorób. Niektóre związki fitoterapeutyczne zastosowanie mają między innymi w schorzeniach tarczycy. Jedną z roślin, której znaczenie w kontekście poprawy funkcjonowania gruczołu tarczowego zasygnalizowano m.in. w chorobie Hashimoto, jest witania ospała, czyli ashwagandha. [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Badania sugerują, iż pośrednio poprzez różne mechanizmy witamina D ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Prawdopodobnie znacząco obniża ona ryzyko infekcji koronawirusem drugiego rodzaju (koronawirus 2, HCoV-19, SARS-CoV-2), [...]
Jednym z najpopularniejszych darów natury, który wykorzystywany jest od tysięcy lat jest miód. Ten wyjątkowy produkt, zyskał na popularności nie tylko, ze względu na swój wyśmienity słodki smak, ale przede wszystkim zawdzięcza go swoim właściwościom, które doceniano od pokoleń. Wkomponowane dodatki, zostały bardzo dokładnie przemyślane, gdyż nie [...]
Wysoka jakość snu jest niezbędna dla dobrego zdrowia. Jeśli masz problemy z zaśnięciem albo budzisz się kilka razy w ciągu nocy, możesz czuć się zmęczony i rozdrażniony. Cierpi na tym nie tylko Twoje samopoczucie, ale także zdrowie, ponieważ niedobór snu podnosi poziom kortyzolu, który osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji [...]
Każdy z nas słyszał o witaminie D3 i korzyściach z jej suplementacji. Nie bez powodu została ona szeroko rozreklamowana, a przyczyną są jej powszechne niedobory. Uważa się, że nawet 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D3, a blisko w 60% przypadków mogą to być to tzw. niedobory „ciężkie”. Patrząc na rolę, jaką witamina D3 odgrywa w naszym [...]
Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Skuteczność domowych sposobów na łagodzenie objawów przeziębienia nie zawsze jest zgodna z oczekiwaniami. Istnieją jednak produkty spożywcze, które często dodaje się do diety dla smaku, a mogą przynieść pewną ulgę w chorobie. Dobrym przykładem takiego produktu jest miód, który charakteryzuje się nie tylko wyjątkową słodyczą, ale również [...]
Zespół pieczenia jamy ustnej (BMS ang. burning mouth syndrome) to enigmatyczna, idiopatyczna (o nieznanym lub niejasnym pochodzeniu), przewlekła, często bolesna jednostka kliniczna, w której pacjenci odczuwają pieczenie jamy ustnej bez współistniejących wyraźnych zmian klinicznych na błonie śluzowej jamy ustnej. Nie ma jeszcze dobrze [...]
Pszenica i jęczmień zostały po raz pierwszy "udomowione" na Bliskim Wschodzie około 10 000 lat temu i od tego czasu stanowią istotną część diety ludzi i zwierząt hodowlanych. Oba zboża należą do rodziny traw, która obejmuje uprawy, takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]
Krzepnięcie krwi jest procesem niezbędnym do utrzymania równowagi w układzie krwionośnym. To niezwykle istotne zjawisko fizjologiczne zabezpiecza organizm przed nadmierną utratą krwi w sytuacjach przerwania ciągłości tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom [...]
[...] pytania, ale jeśli co spotkanie trzeba się tłumaczyć ze swoich wyborów, to może to być męczące. Podsumowanie Bycie wegetarianinem jest obecnie coraz prostsze. Zarówno sklepy, jak i wiele restauracji, hoteli, linii lotniczych, a nawet szpitali oferuje mnóstwo opcji dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Sama społeczność zdaje się coraz [...]
Witamina C jest okryta licznymi mitami, jednak to nie zmienia faktu, że wielu autorów uznawało ją za jedną z najważniejszych dla człowieka. Ostatnie kilkanaście lat badań nieco zweryfikowało wspomniane tezy, balans przesunął się w kierunku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Niemniej witamina C posiada wiele, mniej znanych [...]